Ecologista que no animalista

Dijous d’animals i avui acompanyat d’una reflexió.

Sovint els mitjans de comunicació ens presenten el partit animalista PACMA o organitzacions com la PETA i Meat the victims com a plataformes ecologistes. Això no és cert. Aquestes organitzacions són animalistes però això no les fa ecologistes. Sovint aquestes organitzacions actuen de manera molt antiecològica. De fet la meva opinió és que no és possible ser ecologista i animalista alhora i ara us exposaré perquè. Per començar definirem els protagonistes del debat:

L’ecologia és la ciència que estudia els animals i la seva interacció amb el medi. Evidentment aquest estudi porta implícit la conservació d’aquest medi. L’ecologia no dona “drets” als animals, ni pretén humanitzar-los, ni obrir perfils a instagram dels animals. De fet en general l’ecologia consisteix en deixar-los en pau i limitar-se a observar-los.

L’animalisme defensa els drets dels animals. Evidentment ells decideixen quin drets i quins animals són els defensats. Sovint això es fa en forma de campanyes per internet, manifestacions i performances.

Un grup d’antitaurins protestant encontra dels braus

A nivell polític i pel telenotícies aquestes representacions tenen molt impacte, però a nivell de l’ecosistema el seu impacte és nul. Però que passa quan les seves reivindicacions es porten a la pràctica? Que a diferència del que es pugui pensar, és fàcil que a nivell ecològic això sigui irrellevant o fins i tot perjudicial.

Un cop definits els termes ara us presento dos exemples reals, un d’animalisme gens ecologista i l’altre d’ecologisme gens animalista per a expressar perquè crec que les dues coses són incompatibles.

· És ben sabut grups animalistes estan en contra de les granges d’animals perquè consideren que els animals hi estan maltractats. No qüestiono que en alguns casos sigui cert i evidentment hi estic en contra i és denunciable. Davant d’aquesta situació un animalista té diverses opcions: pot fer un twit de queixa, ho pot penjar al instagram i aconseguir molts likes. Tot això a nivell de l’ecosistema no serveix de res, però ell estarà orgullós de si mateix i tindrà la consciència tranquil·la. Però a vegades algun animalista decideix anar més enllà i passar a l’acció directe. Llavors és quan es gesta un atemptat ecològic en potència. Perquè quan assaltes una granja i n’alliberes els animals per defensar els seus drets el que realment estàs fent és trencar un equilibri. Trenques l’equilibri si alliberes animals propis de l’ecosistema, per l’entrada massiva de nous individus que de ben segur que tindrà un fort impacte (si de cop entren 3000 conills en un bosc difícilment aquest en podrà absorbir la població). I trenques l’equilibri i fas molt mal quan alliberes massivament espècies invasores en un nou ecosistema. Potser “defenses els seus drets” però condemnes a tot un ecosistema a morir. I així en tenim molts casos en que per denunciar els “abusos” de la industria pelletera s’ha posat en risc la supervivència de tot l’ecosistema al alliberar milers de bisons americans.

https://www.elperiodico.cat/ca/societat/20070428/uns-activistes-alliberen-2000-visons-al-baix-emporda-5443988

Quin dret preval, el de l’ocell autòcton o el mustèlid invasor alliberat per que no se’n fessin abrics? (Foto de Martin Le-May).

· Austràlia té un greu problema amb les especies invasores que en van extingint animals i plantes i reduint-ne la biodiversitat. L’any 1950, estudiant com reduir la població de conills que estaven extingint moltes plantes i animals, van iniciar la transmissió de la mixomatosi. Aquesta malaltia causada per un virus i transmesa per les picades de mosquit (aquí la transmeten les puces) va reduir la població de conills de 600 milions a 100 milions en dos anys. Aquest fet gens animalista però molt ecologista va permetre la recuperació del l’ecosistema.

Resumint, em considero ecologista perquè estudio els animals i en procuro la seva conservació però gens animalista perquè em nego a humanitzar-los i a creure en un món de Disney en que tot sigui de color rosa i penso que els dos termes són incompatibles en una mateixa organització/persona. I si no em creieu expliqueu-li al pigot verd de la fotografia de dalt que segur que està molt a favor dels animalistes i les seves campanyes d’alliberament de les granges.

Bon dijous

EMiN

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Create your website with WordPress.com
Per començar
%d bloggers like this: