Els d’aquí també envaeixen: Estornells

En entrades anteriors he parlat d’espècies d’altres regions que s’han introduït al nostre medi hi estan tenint un efecte molt perjudicial. Però hem de saber que aquest fenomen és bilateral i també hi ha especies d’aquí que estan sent molt perjudicials a altres ecosistemes, un d’ells és l’estornell.

L’estornell (Sturnus vulgaris) és una espècie originària d’Euràsia i que ha experimentat una gran expansió a Europa durant les darreres dècades. Els estornells són adaptables i omnívors pel que s’han adaptat molt bé en molts països on s’han introduït i on són considerats una plaga (Amèrica, Àfrica i Nova Zelanda). A Austràlia on encara no s’hi ha establert hi ha compensacions econòmiques per la gent que en caci algun. I és que pot perjudicar espècies autòctones per la competició per trobar llocs on fer-hi nius, són devastadors pels cultius, en fer estols de mils d’exemplars i es fiquen dins dels grans nuclis urbans quan s’apleguen a dormir (llavors el seu soroll i deposicions són molt molestos pels veïns).

cotxe-caagat-per-ocells
Coses com aquestes són les que fan tant populars arreu del món els estols d’estornells (Foto comRadio)

Però pel que són coneguts els estornells és per anar en grup de centenars o milers d’exemplars i fer curioses coreografies. Quan volen fan molt soroll, informant la resta d’individus de quina és la seva posició i gràcies a això els individus dins del bàndol no es toquen entre ells ni es fan mal. Aquestes coreografies les fan per tal de defensar-se dels depredadors, que tenen una major dificultat per poder atrapar-los i centrar-se en una sola víctima. També ho fan pels beneficis tèrmics de volar en formació durant els mesos de més baixes temperatures.

I de nou tot aquest rotllo té un motiu i és que en poder sortir de la ciutat aquests dies de Nadal he anat als aiguamolls de l’empordà. El fred d’aquests dies ha fet baixar els estornells del Nord d’Europa i els podeu veure fent boniques formes abans d’anar a dormir (Encara que costa de veure al vídeo, el motiu d’aquests dibuixos era que hi havia un falcó intentant-ne caçar algun)

Bon dijous

EMiN

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Create your website with WordPress.com
Per començar
%d bloggers like this: