Alguns que no hi eren han tornat i ara no hi caben

El cabirol (Capreolus capreolus) està emparentat amb els cérvols tot i que de mida recorda més una cabra. A l’estat adult, el cabirol té una alçada a la creu de només 76 centímetres com a màxim i un pes d’entre 15 i 30 quilos. Els mascles presenten banyes petites de tres puntes que muden cada any a principis de l’hivern i s’han acabat de desenvolupar ja quan comença la primavera (en els cèrvids mascles les banyes muden cada any, en canvi a les cabres les banyes són permanents tota la vida (típica pregunta de trivial). Són característics els sons que emeten els dos sexes, similars a un lladruc (si un dia sou a un bosc i sentiu lladrar és possible que qui ho faci sigui un cabirol i no un gos).

A principis dels anys 80 el cabirol es considerava extingit a Catalunya. Però a finals dels 80 i principis dels 90 la Generalitat amb la col·laboració d’entitats de caçadors van iniciar un procés de reintroducció a diversos punts de Catalunya. La campanya va funcionar tant bé que actualment a moltes regions del territori se’l considera una plaga… i és que els humans la “liem parda” fins i tot quan ho volem fer bé.

A Capçanes hi ha bastants cabirols i tot i que són bastant esquerps i surten quan hi ha poca claror, sovint quan vas a passejar les “loques” (un parell de gosses que no tenen aquest malnom per la seva actitud tranquil·la i prudent davant la vida) n’aixequen algun.

Aquí en podeu veure un gravat aquest nadal, just abans de les nevades

Bon dijous

EMiN

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Create your website with WordPress.com
Per començar
%d bloggers like this: