D’alguns cada cop n’hi ha més, l’esplugabous

L’esplugabous (Bubulcus ibis) va començar a viure amb els búfals d’aigua d’Àfrica, després va acompanyar animals domèstics, especialment les vaques i bous i s’ha estès per tot el món acompanyant els éssers humans i els seus animals domesticats. És un animal apreciat perquè es menja els paràsits dels grans herbívors.

Ha experimentat un dels creixements més ràpids naturals de qualsevol espècie d’ocell. Era originàriament nadiu de les parts meridionals de la península Ibèrica, Àfrica tropical i subtropical i l’Àsia tropical i subtropical humida. Al final del segle XIX, va començar a ampliar la seva distribució a Àfrica meridional; el 1908 es va albirar per primera vegada a Sud-Africa. L’espècie va arribar a Nord-amèrica el 1941, més tard va ser vist criant a Florida (1953), i també per primera vegada al Canadà el 1962, però de fet a tot el continent: Cuba el 1957, a Costa Rica el 1958, Mèxic el 1963… A Europa, l’espècie havia disminuït històricament a la Península Ibèrica, però en l’última part del segle XX va augmentar significativament i després va començar a colonitzar altres parts d’Europa; França el 1958, Itàlia el 1985, Regne Unit i Irlanda el 2008. A Austràlia va començar a arribar als anys 40, amb l’espècie establint-se al nord d’aquest continent. Va començar a visitar regularment Nova Zelanda als anys 60.

En resum estem parlant d’una espècie no perjudicial que d’una manera natural s’ha anat escampant pel planeta (vaja, sembla una bona noticia). Però la dada més interessant, que justifica aquesta entrada, és que el 2021 ha colonitzat el pati de casa.

I doncs estimats lectors, vosaltres n’heu albirat algun últimament?

Pista: el dia que pogeu tornar a anar a l’aeroport, si esteu atents al voral és fàcil que en veiem algun.

EMiN

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Create your website with WordPress.com
Per començar
%d bloggers like this: