L’autotomia

L’autotomia caudal és un comportament de defensa davant dels depredadors freqüent a les sargantanes i algunes serps. La pèrdua de la cua és un mecanisme antidepredador eficaç, que incrementa la supervivència de les sargantanes en els seves topades amb els depredadors. Hi ha sargantanes que mouen la cua en presència dels depredadors o que tenen cues amb coloracions cridaneres que atrauen l’atenció dels mateixos. El moviment de la cua i les coloracions cridaneres s’interpreten com una adaptació que disminueix la probabilitat que els atacs del depredador es dirigeixin al cap o al tronc i els desvia cap a zones menys vulnerables de la sargantana, com la cua.

A més, en moltes espècies que posseeixen la capacitat de perdre la cua, la cua autotomitzada continua movent-se durant un temps (en alguns casos fins a mitja hora), la qual cosa contribueix a distreure al depredador i facilita la fugida de la sargantana. La cua posseeix plans de fractura i esfínters musculars que permeten que la pèrdua de sang i massa muscular en produir-se l’autotomia siguin mínimes. Encara que és clarament adaptativa, la pèrdua de la cua també té conseqüència negatives per a la sargantana. A més dels costos energètics que suposa la regeneració de la cua (en aquelles espècies que posseeixen la capacitat de regeneració), la seva pèrdua afecta a la capacitat de locomoció de la sargantana, la fa més susceptible de depredació i també té repercussions per al seu comportament social.

I per què us explico tot això? Perquè passejant amb els nens per Vielha hem trobat una sargantana sense un tros de cua. I després d’explicar aquests rotllo a un nen de 4 anys i que ho entengués perfectament, he pensat que tots vosaltres també voldríeu saber-ho.

Bon dijous

EMiN

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Create your website with WordPress.com
Per començar
%d bloggers like this: