Sarna

La sarna sarcòptica, escabiosi o ronya és una malaltia contagiosa dels mamífers, incloent-hi els humans. Està causada per un àcar diminut, Sarcoptes scabiei, que excava galeries en l’estrat corni de la pell.

Els brots esporàdics o epidèmics de sarna en determinades comunitats humanes, escoles, hospitals i d’altres institucions, són relativament freqüents. En els humans, tradicionalment aquesta malaltia ha estat associada a persones amb un nivell socioeconòmic baix i amb unes condicions higièniques precàries. Curiosament, alguns estudis recents han demostrat que això no és precisament cert, atès que s’ha comprovat que es pot presentar la malaltia independentment de la classe social i les mesures higièniques.

Sarcoptes scabiei pot parasitar una àmplia varietat d’hostes mamífers. Els àcars aïllats de diferents espècies d’hostes pràcticament no mostren diferències morfològiques significatives, però presenten una marcada especificitat d’hoste. De manera que cada àcar serà específic d’un mamífer concret

En els animals domèstics, les formes clíniques de sarna sarcòptica causen un deteriorament manifest de les condicions físiques de l’hoste, com ara debilitat, pèrdua de pes, disminució en els paràmetres productius i, eventualment, la mort. En alguns animals silvestres (per exemple en la cabra hispànica i la guineu) aquesta malaltia pot cursar d’una manera molt més greu i causar una elevada mortalitat en poblacions d’aquests hostes.

De nou tot això us ho explico per un motiu. Al Priorat hi ha un brot de sarna que està afectant a les guilles. En aquest vídeo que us porto avui, es pot veure com la guilla és molt prima i quasi no té pel a la cua perquè està afectada per aquesta malaltia. Possiblement no sobreviurà al proper l’hivern.

Com a curiositat pels molts dermatòlegs que em llegiu heu de saber que quan una persona es contagia a partir d’un gos amb sarna, els àcars en qüestió poden excavar galeries a la pell, i les femelles poden arribar a fer postes d’ous. A les 24 hores del contagi apareix una intensa pruïja i unes lesions de tipus vesicular i pustular envoltant els àcars. Al tercer dia tots els àcars que es poden recollir de la lesió estan ja morts.

EMiN

One thought on “Sarna

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Create your website with WordPress.com
Per començar
%d bloggers like this: