Espècies invasores III. Quan l’invasor és envaït

La figuera de moro és una planta del gènere Opuntia. El seu nom pot donar lloc a confusió, perquè no és originària de l’Àfrica sino que prové dels deserts del nord de Mèxic.

S’ha estès a altres parts del planeta per l’acció de l’home. Actualment es troba plantada en talussos i marges assolellats, sovint per a fer tanques, a gairebé tot el litoral mediterrani. Als Països Catalans ha esdevingut subespontània des de la costa nord fins al migjorn valencià. És comuna a les illes Balears. Figura a la llista de les 100 espècies invasores més nocives d’Europa.

Figuera-de-moro-amb-figues-se-moro
L’espècie principal introduïda a Europa és la Opuntia ficus-indica (Riuderenes)

Té diversos usos comercials, per una banda el fruit és comestible i força bo. Però el que en motivà en gran part la difusió a les Canàries, el Nord d’Àfrica i el Mediterrani, és la cria de cotxinilles per a la producció d’un pigment vermell, el carmí, utilitzat entre altres coses com a colorant alimentari.

Però des de fa una temporada les figueres de moro s’estan morint. El responsable és una caparreta, la Dactylopius opuntiae, que pertany a la família Dactylopiidae. No s’ha de confondre aquesta caparreta amb una altre la Dactylopius coccus que és la que s’usa per a l’extracció d’una tinta emprada per fer un colorant natural, el carmí. La D. opuntiae no s’usa per a l’extracció del tint perquè té menys contingut d’àcid carmínic que el D. coccus. A més a més les empreses que produeixen aquest tint natural no estan interessades en tenir les dues cotxinilles perquè tot i que la D. coccus és més gran, la D. opuntiae té una capacitat colonitzadora molt superior i la desplaça.

Es pensa que algú amb intenció de fer tint va portar erròniament de Mèxic la D. opuntiae. Aquesta no només no li va ser útil per fer el tint si no que per la seva gran capacitat colonitzadora s’ha escampat ràpidament per tota la península comportant-se com una nova espècie invasora.

Però en aquesta ocasió aquesta nova espècie no està sent perjudicial si no tot el contrari, perquè està eliminant totes les figueres de moro. De fet, fa poc temps s’han portat pales parasitades del parc natural de Collserola a les illes Medes per a erradicar-la d’allí.

figerea-de-moro-amb-cotxinilla
Les pales de la figuera s’omplen d’una substància blanca (feta per la pròpia cotxinilla per protegir-se) i al cap de poc temps moren

Curiosament a Almeria, on es pensa que es va iniciar la invasió, la gent té molt d’apreci a aquesta planta i hi ha campanyes reclamant que s’actui contra la cotxinilla. Això no és possible perquè legalment la figuera de moro està etiquetada com a espècie invasora i com a tal s’ha d’erradicar i està prohibit fer cap acció per protegir-la. Però encara que es volgués protegir, la gran resistència als insecticides i la falta de depredadors naturals (a diferencia de Mèxic on si n’hi ha) fa impossible l’erradicació de la cotxinilla.

O sigui que estimats lectors, si voleu menjar una figa de moro aprofiteu aquesta tardor (fan el fruit a finals estiu principis de tardor), perquè aviat no n’hi haurà.

Bon dijous

EMiN

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Create your website with WordPress.com
Per començar
%d bloggers like this: