Vigileu que venen abelles! O de com parlar amb precisió.

Sovint mentre fem l’aperitiu o dinem a l’aire lliure venen insectes atrets per l’olor a menjar. Aquest fet sol anar acompanyat de forts crits i corredisses per part de la meva sogra i fills dient que tenen por que els piquin les abelles.

El fet és que en això també discrepo amb la meva sogra i és que aquí també s’equivoca (com a bon gendre que sóc no hi ha cap punt en comú entre nosaltres 🙂

L’insecte volador groc i negre que ve quan estem menjant a l’aire lliure és una vespa. Les vespes són carnívores i són atretes pel nostre menjar. Si veiem un insecte groc i negre i no és a una flor, pot se una vespa, un taxi o un elefant pintat, però quasi segur que no és una abella. Aquí un bonic algoritme que ho explica.

algoritme-abelles-guia-abejas-campo-españa-ignasi-bartomeus
Aquest algoritme tret del llibre Guia de campo de la abejas de España del dr. Ignasi Bartomeus us explica de forma fàcil com saber si el que veiem és una vespa una abella o un Sírfid

Aquí una foto d’una vespa, com podeu veure no té pels i té antenes (una altre característica pròpia de les abelles com ens indica l’algoritme).

I aquí un vídeo d’un grupet d’entranyables vespes sortint del vesper:

Aquí hi ha un vesper. Aquest és a terra als peus d’una figuera. Els acostumen a fer a prop d’un lloc amb aigua i el rec automàtic del peu de la figuera sembla que els ha agradat.

Vaja estimats lectors, espero que la propera vegada que estigueu a un camp menjant un entrepà de pernil sigueu més precisos i quan vingui una vespa l’anomeu pel seu nom.

EMiN

PD: per a la realització d’aquesta entrada si que s’han maltractat animals. Més concretament la vespa de la foto que va rebre un fort impacte de la meva mà després de que em piqués. El motiu de la picada va ser que no va tolerar la meva visita al vesper per a poder enregistrar el vídeo. I és que contràriament al que pensa la gent, les vespes i les abelles rarament piquen quan estan buscant menjar, però toleren molt malament les visites a casa seva.

PD2: l’autor de l’algoritme s’ha posat en contacte amb el blog i ens ha enviat un enllaç on es veu millor i més complet

2 respostes a “Vigileu que venen abelles! O de com parlar amb precisió.

  1. A casa la meva sogra solem tenir escenes silimars quan venen les vespes. Però la meva sogra sí que ha acceptat la pedagogía que vaig fer sobre les espècies d’himanopters. Ara volem construir un “hotel d’insectes” perquè vinguin espècies d’abelles solitàries a polonitzar el seu hort.

    I jo, m’esforço molt a retenir les nenes assegudes a la taula perquè vegin que les vespes no piquen.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Create your website with WordPress.com
Per començar
%d bloggers like this: