No li busquis tres pels al gat

Els gats domèstics (Felis catus) tenen el color del pel determinat per tres gens.

El gen del color negre i el taronja és al cromosoma X. Les femelles tenen dos cromosomes X pel que poden tenir un gen pel taronja i un pel negre, encanvi els mascles només tenen un cromosoma X pel que no podran tenir aquests dos colors alhora.

El gen del color blanc és a un cromosoma no sexual.

Així doncs una gata pot tenir tres colors diferents, taronja i negre (per cada cromosoma X) i blanc, però un mascle només tindrà com a molt dos colors (taronja i blanc o negre i blanc).

Estrictament parlant hi ha la possibilitat de que un mascle tingui tres colors, es dona en 1/3000 vegades i és degut a una alteració cromosòmica (són gats XXY i són estèrils (en humans també aquesta alteració cromosòmica també passa i és el Síndrome de Klinefelter). Una darrera opció però francament improbable (menys de 1/10000) és que el gat tingui un mosaisme pigmentari. En aquest cas una mutació durant l’embriogenesi crea una línea cel·lular diferent que si és d’un altre color pot desenvolupar un gat mascle sa de tres colors.

Els nostres avantpassats no tenien ni idea de gens ni cromosomes, però eren molt observadors i ja van veure que quan un gat tenia pels de tres colors era una femella. D’aquí ve la frase feta no li busquis tres pels al gat, si un gat té tres pels (de colors diferents), no serà un gat si no una gata.

Els castellans tenen una dita similar que diu: no le busques cinco pies al gato. Però es diu que en Cervantes que havia viscut a Barcelona i coneixia la dita Catalana, al Quixot les barreja. Sembla que ell ho hauria fet com una broma però actualment la seva versió és més usada que la de cinc peus:

«—Y enderécese ese bacín que trae en la cabeza y no ande buscando tres pies al gato.

—¡Vos sois el gato y el rato y el bellaco! —respondió don Quijote».

Dit tot això, sabeu de quin sexe és el Felis catus de la meva cunyada?

Bon dijous

EMiN

5 respostes a “No li busquis tres pels al gat

  1. És una gata, te cara gata! Els colors em costen més…I te panxeta! Però li penja massa per portar gatets a dins no? O els ha tingut o està esterilitzada

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Create your website with WordPress.com
Per començar
%d bloggers like this: