Llei de Thayer

El senyor Thayer va ser un pintor paisatgista de finals del segle XVIII i principis del XIX i sembla que també li agradava molt pintar àngels. Però el que el fa ser citat aquí són els seus treballs sobre el camuflatge. Va estudiar molt els colors dels animals i va veure que en la gran majoria la part del ventre és més clara que la del llom i que això els ajuda molt a camuflar-se. Aquest fenomen s’anomena el contraombreig i permet als animals desdibuixa-se al paisatge (també es pot anomenar llei de Thayer en honor seu).

Per entendre el fenomen hem de saber quatre coses. Quan la llum incideix des de dalt sobre un objecte de color uniforme tal com una esfera fa que la part superior sembli més lluminosa i la part inferior més fosca, amb un degradat d’una a l’altra. Aquest patró de llum i ombra fa que l’objecte sembli sòlid i, per tant, actua com una indicació visual que fa que l’objecte sigui més fàcil de detectar. En el contraombreig l’efecte del reflex de la llum és contrarestat per l’efecte de l’autoombreig reduint la facilitat de detecció dels predadors i de les preses. Com això costa d’entendre el propi Thayer va fer uns esquemes per explicar-nos-ho

contraombreig_llei_thayer
A: gradació de colors de la pell de l’animal B: efecte de la llum sobre la pell de l’animal que tendeix a il·luminar molt el llom aclarint-lo i enfosquir el ventre per la pròpia ombra C: com acabem veient a l’animal, al veure’l tot de manera homogènia, li permet dissimular-se més fàcilment en l’ambient

Hi ha també el fenomen invers. Aquí el ventre està pigmentat més fosc que l’esquena, augmenta el contrast i fa que els animals siguin més visibles. Es pot trobar en animals capaços de defensar-se a si mateixos i que no tenen por dels depredadors com ara les mofetes.

I tot això us ho explico perquè l’altre dia collint tomàquets vaig veure un animal que feia un saltiró. Al vídeo el podreu veure molt bé, però a mi em va ser francament difícil localitzar-lo tot i que l’havia vist saltar i havia vist on havia anat. És possible que el gripau no sàpiga que és el contraombreig ni conegui el Thayler, però milers d’anys d’evolució l’ha anat dissimulant en el paisatge.

Bon dijous

EMiN

2 respostes a “Llei de Thayer

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Create your website with WordPress.com
Per començar
%d bloggers like this: