Especies invasores IV

Fa un temps comentava que una solució per a evitar la gran expansió d’espècies invasores al nostre territori i la reducció de les espècies autòctones seria comercialitzar especies autòctones. Així quan a la gent se li escapessin o les alliberés, enlloc de crear un problema ecològic, ajudarien a reintroduir l’espècie.

L’altre dia vaig anar a un curs de tortuga d’estany (Emys orbicularis) que organitzava la fundació emys. Com a tot curs de conservació ens van fer saber lo dolent que és tenir animals de companyia més enllà dels socialment acceptats (gat i gos). Sobretot no havíem mai de tenir tortugues perquè viuen molts anys i després quan la gent no se’n pot fer càrrec les allibera i crea un problema ecològic.

Després de la part teòrica va venir la pràctica. Havien col·locat un conjunt de trampes per tortugues a l’estany. L’objectiu era poder registrar les tortugues capturades i després alliberar-les de nou. Varem trobar diverses espècies de tortugues però en vull destacar diversos exemplars de tortuga de rierol (Mauremis leprosa). Segons els propis conservadors, aquesta tortuga originària de la península ibèrica (autòctona) és freqüent als nostres rius perquè als anys 60-70 es comercialitzava. La gent la comprava petita i en créixer l’abandonaven i per això ara n’hi ha tantes als nostres rius.

Llavors si els propis conservacionistes saben que una manera fàcil i barata (o fins i tot rentable) d’augmentar la població d’una espècie és comercialitzant-la, perquè collons se segueix prohibint la venta i tinença d’espècies autòctones i només es permet la venta de tortugues foranes, que després acabaran als nostres rius? De l’espècie invasora Trachenmis (que pots comprar a qualsevol botiga d’animals) en pescàrem un parell. Clar que si es comercialitzen les dues espècies d’aquí i es deixen de de comercialitzar les foranes, potser passem a tenir una població abundant als nostres rius de tortugues pròpies i se’ls hi acaba la subvenció…

Aquí un petit vídeo de el realliberament d’una emys orbiculata després de registrar-la i marcar-la .

Reflexions de dijous

EMiN

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Create your website with WordPress.com
Per començar
%d bloggers like this: