Temps de serps

Els rèptils són animals ectotèrmics (popularment coneguts com de “sang freda”). Els animals ectotèrmics regulen la seva temperatura per mitjans externs. En general la temperatura d’aquests animals depèn de l’ambient.

Per exemple, una serp, a primera hora d’un fred matí de primavera (aproximadament 10 °C), té la mateixa temperatura corporal que l’ambient en què es mou. El seu metabolisme i moviment queden molt alentits. Per aconseguir augmentar la seva temperatura corporal no ho farà per un procés metabòlic, com en els animals endotèrmics (els de “sang calenta”), sinó per un procés de comportament. Buscarà una zona adient per posar-se al sol, estendrà el seu ventre i es col·locarà de manera adequada per rebre la major radiació solar possible, captarà calor fins a arribar a una temperatura òptima de 37 °C, a la qual el seu metabolisme i locomoció es trobaran al nivell òptim. Aquest tipus de regulació de temperatura basat en la radiació infrarroja solar es coneix com a heliotèrmia.

Per aquest motiu aquesta època de l’any és molt bona per a poder veure serps. A l’hivern fa massa fred per elles i es passen el dia amagades. A l’estiu com fa molta calor tenen molta energia i es mouen molt depresa. Però ara al matí van molt a poc a poc i busquen llocs assolellats per a escalfar-se. Si al bosc hi ha arbres han de buscar clarianes i sovint van als camins i allí és fàcil de veure-les (i que les atropellin).

I tot això us ho explico perquè aquest cap de setmana he estat de casa rural al Montseny i els nens (una dotzena) entre les seves exploracions per la zona de bon matí (es llevaven a les 7) van trobar dues serps al camí. Les serps no van estar gaire contentes de la visita i van començar a marxar. Però tant a poc a poc, que els nens van tenir temps de venir a avisar i jo anar fins allí i encara veure-la un moment. Al migdia en van trobar una altra, però aquesta ja tenia molta energia i quasi ni la varem veure. Així doncs si teniu ganes de veure ofídids, aneu a fer passejades pel bosc al matí i segur que en podreu veure alguna.

El vídeo d’avui és cutrillo perquè la serp quan vaig arribar ja havia sortit del camí i s’amagava a sota les fulles

No tinc clar quina espècie de serp és, però penso que és una serp d’esculapi (Zamenis longíssimus)

Bon dijous

EMiN

Deixa un comentari

Design a site like this with WordPress.com
Per començar